A Facebook halála – mi lesz velünk?

Ha már éltél a 90-es években, akkor biztos emlékszel az MSN-re. Ahogy a MySpace-re is. De mi történt ezekkel az egykor mindenki által használt és népszerű alkalmazásokkal? Előre meg van írva az alkalmazások sorsa? És mi lesz velünk, ha a Facebook halála után? A digitális temető mindenkit utolér?

MSN - Facebook halála. Exaline Média.
Az MSN már a digitális temetőben nyugszik.

Középpontban a kapcsolatiháló

A Facebook 2004-es indulását követően gyorsan a legnépszerűbb platformnak tudhatta magát. Ennek oka abban rejlett, hogy a felület születésekor a kapcsolatteremtés állt a középpontba. Mindenki látni akarta, hogy mit osztanak meg az ismerősei, és ő is dicsekedni akart az életével. A Facebook tehét megadta az embereknek azt, amit akartak.

Facebook misszió. .- Exaline Média

Nem a Facebook halála

Lényegében a platform születése és a jövőbeli halála nem sokban választható el egymástól. Jelenleg nem a Facebook haldoklik, – a Cambridge Analytica és egyéb botrányai ellenére sem, – hanem a privát szféránk, amit lassan annyira elvesztettünk, hogy nem is tudjuk, milyen volt a közösségi oldalak előtt. És épp ez az, ami sokaknak hiányzik.

Maga a kapcsolatteremtés is másodlagossá vált a Facebook történetének és az algoritmus változásának előrehaladtával. Gondoljunk csak bele, hány bejegyzést látunk a családtagjainktól, barátainktól, hány (fizetett) bejegyzést oldalaktól, és hány hirdetést? A mérleg nyelve utóbbiak felé fog billeni.

A Z generáció már másfajta tartalomfogyasztási szokásokkal rendelkezik. Exaline Média.

Vannak, akik már nem használják

A fiatalabb generációk egyre kevésbé használják az alkalmazást, ezzel népszerűsége egyre inkább csökken. (Ahogy a generációk felnőnek, az oldalaknak és a hirdetőknek is azokat a platformokat kell megtalálniuk, ahol elérhető a célközönségük.)

És míg a Facebook asztalra lett tervezve, addig a legújabb alkalmazások kifejezetten telefonra. Teljesen más felhasználói attitűdöt igényel egyik és másik. A Z generáció lassanként elavultnak tekinti a Facebookot, és minthogy beleszülettek, nincs meg számukra a varázsa, ahogy az új alkalmazásoknak, amit együtt tudnak felfedezni.

A fiatalok körében egyre kevésbé divat, hogy életük minden percét megosszák a nagyvilággal, helyette inkább olyan tartalmakat akarnak készíteni, amivel egymást tudják szórakoztatni, edukálni, inspirálni, ahogy a TikTok esetében is teszik.

A csoport, ami életben tart

A 2019-es F8 konferencián Mark Zuckerbergnek két fontos mondata is volt. Az egyik: „The future is private.”, vagyis a jövő privát. Ez a Facebook botrányaira és a felismerésre is egyaránt lehet gondolni. Megérezték, hogy a trend ez. Közeli ismerősöket látni, velük tartani a kapcsolatot, és a privátszféránkat biztonságban tartani. A másik mondata Zukerbergnek: „Groups are at the heart of the experience”, vagyis, hogy a tapasztalat középpontjában a csoportok állnak. És igen, ugyanis a Facebookot mára már leginkább a csoportok tartják életben. A konferencia idején 400 millió ember volt aktív különböző Facebook csoportokban.

A fókuszált célközönség elérése pedig nem utolsó szempont egy olyan vállalat számára, aki a hirdetésekből él. A Facebook mindent meg is tesz azért, hogy ez így is maradjon.

Korunk platformjai közül az egyetlen a LinkedIn, amiben létrehozhatunk csoportokat, viszont ezek a Facebook közelébe sem érnek.

De mi lesz velünk, ha a Facebook-nak leáldozott? Mi a véleményed erről?

Kérj ingyenes online auditot a cégedről! Marketing reportot készítünk neked ingyen. Exaline Média

Írj egy Kommentet